dijous, 27 de gener del 2011

Videojocs a l'aula

A l’últim post parlava sobre els beneficis de jugar als videojocs, però seguia tenint el problema de com integrar aquesta realitat a l’aula. Doncs resulta que la European Schoolnet va treure el juny passat un manual per a docents de l’ús a l’aula dels videojocs.
Per tal de crear una sessió amb videojocs cal primer tenir clar l’objectiu que es busca i el tipus de videojocs que es necessita. Com a requisit inicial cal que el professor o professora conegui el joc, que l’hagi provat amb anterioritat. Aleshores també cal veure les característiques del grup d’alumnat, sobretot en cas de tenir alumnes amb algun tipus de discapacitat. Per exemple, si tenim discapacitat auditius necessitem un joc que faci servir subtítols. Existeixen jocs per tot tipus d’alumnat, fins i tot per autistes, com el Brigadoon, joc basat en Second Life que transcorre en una illa privada especial del joc.


Un cop decidit el videojoc que s’utilitzarà cal determinar la temporalització, tenint en compte que és recomanable fer descansos cada 45 minuts; determinar els objectius formatius i explicar-los als alumnes; i avaluar periòdicament com transcorre l’experiència, tot incidint amb la importància dels objectius marcats inicialment.
S’ha realitzat per molts llocs del món experiències d’aquest tipus amb resultats molt positius, i és una eina molt potent que cal considerar ferventment. La programació no es pot basar en aquest sistema, però és un recurs que ens pot ajudar a realitzar certs tipus de continguts. Per tal de realitzar activitats d’aquest estil cal una gran feina del professorat fora de classe amb moltes hores de dedicació però, com a mínim des del meu punt de vista, que he jugat tota la vida a videojocs, ho considero un treball que no suposa un excessiu esforç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada