diumenge, 13 de febrer del 2011
L'enginy: l'elevador hidràulic
divendres, 4 de febrer del 2011
Wikileaks, nominat al Nobel de la Pau 2011
La força del twitter
Doncs resulta que ahir estava mirant el Mundo Deportivo, no us enganyaré, i hi havia un enllaç cap a un article de la Vanguardia que parlava sobre el primer equip creat per Twitter. No és que els gestors d’aquesta xarxa social haguessin creat un equip, sinó que usuaris d’aquesta es van posar en contacte amb d’altres mitjançant tweets i van crear-lo! L’equip s’anomena Tweet United, i van realitzar totes les gestions per aconseguir jugadors i patrocinadors a través d’aquesta xarxa social. Actualment han creat també l’equip femení del Tweet United.
Sincerament, els desitjo molta sort en els seus partits i em declaro “follower” seu. Esperem que prosperin i algun dia es pugui cantar al mític camp d’Anfield Road el seu càntic “You’ll never tweet alone”!
dijous, 3 de febrer del 2011
Els nous punks
Doncs bé, existeix un terme que va néixer en el bloc de Jim Groom, professor de la University of Mary Washington, el 2008 que vincula les innovacions educatives amb aquest moviment: “Edupunk”. Aquest concepte també es coneix com a “Educació expandida”, segons el qual l’educació “s’expandeix a la xarxa, on es pot aprendre en qualsevol moment i lloc”.
Altres vincles d’interès:
• Zemos98: Equip de treball de cultura lliure. Pàgina realment interessant amb molts vídeos, articles... Cada any des del realitzen un Festival i aquest 2011 serà la 13a edició. Cal dir que al principi aquest festival era de curts i ha evolucionat cap a la cultura lliure en general.
• Edupunk Manifesto, pàgina on es poden veure els principis de l’anomenat moviment “Edupunk”.
dimecres, 2 de febrer del 2011
Donem opcions, si us plau.
dimarts, 1 de febrer del 2011
TIC o TAC
dilluns, 31 de gener del 2011
Problemes amb la tecnologia 3D
diumenge, 30 de gener del 2011
Noves tecnologies, noves dolences.
dijous, 27 de gener del 2011
Videojocs a l'aula
dimarts, 25 de gener del 2011
“Vols deixar ja la maquineta!?”
diumenge, 23 de gener del 2011
Inauguració del blog.
Per inaugurar aquest blog m’hagués agradat posar alguna cosa intel·ligent, alguna reflexió profunda o simplement algunes idees extretes d’algun article que trobés que parlés sobre el tema. He estat unes hores a l’ordinador buscant per la xarxa i m’he vist saturat per la quantitat d’informació que he arribat a trobar. Això m’ha fet pensar en el fet que si algun dia tingués la suficient força voluntat per aprendre xinès, per aprendre a tocar la guitarra o fins i tot per fer els meus propis mobles de casa... puc!
Des de sempre el que és realment necessari per aprendre és la motivació: si vols aprendre algun truc de màgia segur que tens algun amic que en sap, o algun amic d’amic (pensem en la teoria dels sis graus de separació). Actualment les possibilitats que ens permet la xarxa és com si enlloc d’haver-te de buscar la vida per aprendre, haguessis de dir que no a milions de persones que tenen ganes d’ensenyar-te coses.
Vist d’aquesta manera, els professors tradicionals són una figura totalment prescindible. Ja no es necessita ningú que t’ensenyi que si ajuntes el color blau i el groc et sortirà un color verd, el que es necessita és algú que t’ensenyi com agafar aquests colors bàsics per tal que tu mateix ho facis. La teoria és molt fàcil d’aconseguir, el que es necessita és algú que ja ho hagi fet i t’orienti per tal de no repetir errors i que descobreixis la teva pròpia forma de fer-ho. L’objectiu és que l’alumnat acabi sabent fer alguna cosa per tal de poder-se encaminar sol i acabar dominant el que realment li agrada. Considero que la diferència entre algú que sap fer una cosa i un que la domini és que el primer ha adquirit uns coneixements; el segon, després d’adquirir-los, els ha estripat i els ha refet de nou.
Com a futurs professors, esperem-ho com a mínim, no hem de pretendre que l’alumnat domini cap tema, molt probablement el que ensenyem no ho acabem de dominar ni nosaltres mateixos. Pot molt ben ser que m’equivoqui, però penso que les pretensions són molt més mundanes: em d’aconseguir que l’alumnat s’ho passi bé amb els temes que toquem i intentar transmetre’ls amb la màxima creativitat i obertura mental ens puguem.